Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov andulek

 

Chcete-li, dosáhnout co nejlepších výsledků v chovu, musíte splnit tyto základní podmínky:

  • Dostatečné stáří ptáků
  • vzájemná nepříbuznost sestaveného páru
  • vhodné chovatelské zařízení
  • zajištění vhodné délky světelného dne
  • zajištění vhodné teploty a vlhkosti v prostředí
  • volba správných krmiv a načasování jejich zkrmování
  • správnými chovatelskými zásahy v průběhu hnízdění

Andulky pohlavně dospívají poměrně brzy, hnízdit je však necháte až ve stáří 1 roku nebo o několik měsíců později. Jen tak je zaručeno, že je ukončen i jejich tělesný vývoj.

Kromě běžného vybavení klece vhodným krmítkem ne směs zrnin, krmítek na doplňaková krmiva, nádobkou na ptačí grit a napáječkou musíte připevnit hnízdící budku. Pro hnízdění se používají budky různých tvarů a konstrukce. Rozlišujeme budky stojaté a ležaté. Rozměry plochy dna stojaté budky 15X15 cm, výška 15 do 20 (25) cm s vletovým otvorem o průměru 4,5 až 5 cm. Ležaté budky mají podobné rozměry, plocha dna 15X20 cm a výška okolo 15 cm. V tomto případě se budka rozděluje na dvě části. V první, menší části je ,, pedsíň " a v druhé oddělené zvýšenou přepážkou  vlastní hnízdící prostor.´Já tedy upřednostňuji budky ležatéh typu. U menších klecí se budky zavěšují zvenku , aby neubírali prostor v kleci. Do venkovních voliér se budky se zásadně zavěšují dovnitř a to do zastešené části, aby na ně nepršelo a neměli k nim přístp predátoři (kočky, kuny). Budky ležatého typu mají vletový otvor poměrně nízko nade dnem, a proto stačí dát do poloviny vzdálenost mezi dnem a otvorem malé bidílko, které usnadní ptákům dostat se se ven z budky. Důležitý prvkem každé hnízdící budky je hnízdící kotlinka, vytvořená v hnirdicím prostoru budky vyfrézovaným (nebo jiným způsobem opracování) dostatečně hlubokého důlku do dna budky. Hnízdicí kotlinka zabraňuje rozkutálení vajec po cellém dnu. Musí být vystlána materiálem, kterým zabrání poškození vajec a zároveň pomáhá udržovat optimální teplotu a vlhkosti pro inkubaci vajec. V přírodě si andulky výstelku tvoří z třísky z starého dřeva vzniklé pi úpravě hnízdicí dutiny. V chovu nahrazujeme tento materiál vrstvou hrubších pilin nebo hoblin, andulk při úpravě část vynosí z budky ven a část si upraví rozštípáním na menší kousky. Víko budky nebo jiná z jejích stran musí být odkllopitelné, aby se v době hnízdění mohlo koukat a pozorovat mladé.

p1060091.jpg

Takto vypadá budka zvnějšku, bohužel mi samička nedovolila se podívat dovnitř, ale ještě než jsme pověsili budku tak jsem vyfotila vnitřek.

 

 

 154.jpg

Tady je vnitřek budky. Jak už jsem říkala že je rozdělena na 2 části tak tady můžete vidět kde je ,,předsíň" a kde hnízdicí síň. Budka není ještě hotová, chybí střecha a bidílko. Bidílko jsme provrtali skrs budku tak andulky můžou sedět i v budce na bidílku.

 

Světlo

Pro nastartování hnízdící aktivity je velmi důležitá délka světelného dne. Nejjednoduší je nechat ptáky hnízdit od jara do podzimu. Světlo můžete nahradit svícením. Svícení je také důležité když je intenzita přírodního světla v kleci malá.

Pro použití náhradního osvětlení je potřebné dodržovat dvě nejdůležitější zásady:

  • náhradní osvětlení by mělo být stejně dlouhé jako přirozený
  • osvětlení nesmí být ukončeno tak, aby se klec najednou ocitla v úplné tmě.

 

Ve specializovaných obchodech lze koupit zářivky, které byly vyvinuty speciálně pro osvětlování v chovech ptáků.

Teplo

Andulky nejsou náročné na teplo. Přezimovat je můžete nechat v chladné místnosti nebo ivenkovní voliéře.Tady však musí mít možnost úkrytu v suchém prostředí a hlavně v místnosti kde není průvan. V době hnízdění musí být teplota minimálně 15 až 18 °C , optimálně 20 až 22 °C. Při nízkých teplotách je nebezpečí, že trus mladých ptáků v buce nebude dobře vysychat, tím pádem budou mláďata ve vlhkém prostředí, kde se tvoří plísně a kvasinky. Zase naopak, když při vyšších teplotách je v budce nízká vlhkost a líhnutí mladých může být obtížné nebo se ani nedokáží z vejce proklubat.

Krmení

Před dobou hnízdění krmmr andulky převážně směsí suchých zrnin. Tím naznačíte to, že je období kdy není dostatečné množství živin jako je to v Austrálii. Přibližně měsíc před zahájením hnízdění postupně obohacujeme jejich stravu o klíčená zrna, vaječné míchanice, případně ovoce a zeleninu. Naznačíme jim to, že začíná období, kdy je dostatek potravy pro výchovu mladých. Postupně prodlužujeme světelný den a zvyšujeme telpotu. Nesmíte zapomenout na doplňková krmiva, které obohacují vápník potřebný na tvorbu skořápek vajec.

Kontrola hnízdění, péče chovatele

Odpovědný chovatel své ptáčky pravidelně kontroluje, a to i v době hnízdění. Ptáci si na tyto kontroly zvyknou a chovají se klidně. Potom můžete velmi jednoduše provádět různé chovatelské zásahy a opatření, od kontroly oplozenosti vajec, podkládání vajec až po čištění  budky nebo výměnou znečištěné výstelky, bez nebezpečí, že by rodiče ve stresu přestali sedět na vejcích nebo nekrmit mláďata.

Andulky hnízdí vícekrát po sobě. Normálně je necháte hnízdit pouze 2-3x. Vícenásobné hnízdění v jednom roce velice ptáky vysiluje. Někdy staří ptáci začnou novou snůšku ještě před odstavením mladých. Chovatelé se snaží oddálit další hnízdění až do doby, kdy je možné mláďata odstavit například odebráním budky nebo znemožněním přístupu do ní.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Radim Krutiš, 29. 4. 2020 14:46)

Stačí když do budky nástupu hobliny a nebo je potřeba důlek?

dotaz

(Martin Hanák, 29. 1. 2018 0:34)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým nástrojem jste udělali hnízdící důlek? Použil jsem rotační rašply na flexu, ale nevypadá to hezky. Díky Hanák domorodec@centrum.cz

Re: dotaz

(Alena, 29. 1. 2018 9:57)

Dobrý den, budky dělal taťka dlátem... Vysekal cca 1cm hlubokou jamku a ještě jí obrousil bruskou aby to bylo krásně hladké.

Hnízdící budky

(Mgr. Ladislav Botek, 16. 1. 2017 8:30)

Moc prosím, prodáváte dřevěné budky pro andulky, o kterých píšete na stránkách? Měl bych zájem o 5 ks. Ale pouze dřevěné

Re: Hnízdící budky

(Alena, 29. 1. 2018 9:54)

Dobrý den bohužel ne. Ale na internetu jich je spousta