Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odchov- péče o mláďata

 V době kdy samice sedí na vejcích, upravte krmnou dávku tak, aby neobsahovala příliš mnoho tuku a živočišných bílkovin.V přírodě musí samec, který se o samici během sezení na vejcích stará, nalátá mnoho kilometrů, než nazbírápotravu pro sebe i pro samičku. To pro něj představuje velký výdej energie, kterou musí získat s nasbirané potravy, a tak na samici příliš nezbude, tudíž je na ,,mírné dietě". V zajetí naopak samec pouze seskočí k misce s krmením a může samici krmit dosytosti. Předložíte-li samci krmivo bohaté na živiny, které získá bez výdaje energie, začne se pár připravovat na nové hnízdění. Vyčistí si hnízdní kotlinku, to v praxi znamená, že dříve snesená vejce vyhází z budky a samice začne znovu snášet. Jestliže samec mezitím příliš ztloustl, nemusí být nová vejce ani oplozená.

Mláďata se výlíhnou slepá a holá, teprve po několika dnech se pokryjí bílým prachovým peřím. Asi 2-3 dny před předpokládaným líhnutím prvního mláděte začněte podávat trochu naklíčeného krmení a vaječné míchanice. Samce to stimuluje k aktivnějšímu krmení samice a tu zase ke krmení vylíhlých mláďat. Ve stáří 6 až 10 dnů se mladým andulkám otvírají oči, ztrácejí vaječný zub, pomocí kterého se proklubaly z vejce, hlavu již udrží vztyčenou a váží 14 až 18 gramů. Mláďata zahřívá a krmí pouze samice, které samec přináší potravu. p1060294.jpgTeprve asi po 8 až 10 dnech samice opouští hnízdo aby se také podílela na hledání vhodné potravy :). Okolo 8. až 10. dne se začnnou mláďatům rozvíjet pisky ,, velkých per ", to je letek a ocasu. Vývoj mladých je dobré alespoň jednou za dva dny kontrolovat.

 Tady je vidět jak jsou mláďata opeřená jen prachovým peřím .

Také podestýlka v budce musí být předmětem kontroly. Andulky patří k ptákům, kteří nevináší trus mláďat z budky. V případě, že trus mladých je moc vlhký nebo nedochází k jeho vysychání například velké vlhkosti v budce, musíte budku vyčistit a přidat trochu suchých hoblin. Při čištění budky mláďata musíte vyjmout a odložit je například do připravené hlubší misky vyložené hadříkem nebo papírovým ubrouskem, aby se nerozlezla, a přitom zkontrolute jejich prsty na nohou. Ve vlkém prostředí se mohou na prsty nalepit kuličky trusu a výstelky. Při zatrvdnutí pak nemusí probíhat dobře růst prstů a drápků. Dokonce může dojít k odumření drápku nebo i posledních článků prstů. Nalepené kuličky neodstraňujeme v žádném případě násillím, ale vždy umýváním ve vlažné vodě. Po umytí lze prsty ošetřit kosmetickou vazelínou ( Indulonou ). Někteří chovatelé dávají k větším, již opeřeným mláďatům do budky klas senegalského prosa. Rodiče tuto oblíbenou pochoutku před mláďaty požírají a učí je tak přijímat  potravu ještě před vylétnutím z hnízda.

Z dalších informací barvy kroužků na roky 2014 - 2018:
2014 - ZELENÁ

2015 - FIALOVÁ (VIOLET)

2016 - ORANŽOVÁ

2017 - TMAVĚ MODRÁ (BLEU FONCÉ)

2018 - ČERVENÁ

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vbbbf

( vv, 21. 5. 2013 15:52)

mam doma andulky a uš maju v hnezdie vajičko a nič tam nemaju ani papier si tam nenatrhali to nevadi pomôšte mi niekto......
a ašte po kolko dnoh sa liahnu vajička...........
prosimpomošte mi niekto

Re: vbbbf

(Alena, 29. 6. 2013 21:09)

Dobrý den ! musíte andulkám dát do budky hobliny, oni si do hnízda papíry nenosí. Mláďata se líhnou 17-18den, od snesení prvního vajíčka. Toto si můžete přečíst na mé stránce s tématem "INKUBACE". Zatím nashledanou a ať se vám daří v odchovu.